Меню Затваряне

Политика за употребата на алергени

Хранителните алергени в зависимост от своята активност оказват пряко въздействие върху здравословното състояние на потребителите с по-изострена чувствителност. Средно за Европа това са около 5-6% от детското население и 1-2% от възрастните, с тенденция към повишаване.

Попадането на алергени в храните може да бъде сериозна заплаха, която се определя и контролира от нас започвайки от нашите доставчици, при входящия контрол, през цялото производство, складирането на готова продукция и експедицията към клиента. Важно е да се знае, че в някои естествени растителни видове, които се използват като натурални подправки в нашето производство се съдържат природни вещества, които са алергени.

За да можем да можем да осигурим пълен контрол над алергените в нашата производствена зона, за тях има изградена специална санитарна програма. Още на входа на нашето производство продуктите, които съдържат алергени поемат по отделен път, за да бъдат складирани и съхранени на място изолирано от другите суровини. Програмата за контрол на алергените се прилага отделно и при етикетирането на крайния продукт, така че потребителят да бъде информиран за съдържанието и вида на съдържащите се в продукта алергени, ако има такива.

Не е възможно протеините от алергенен тип да замърсят други продукти по време на производството. Нашата компания се отнася с особена чувствителност към този въпрос и следваме стриктно всички необходими операции за да гарантираме чистотата на продуктите.

Списък на алергените, които се срещат в нашите продукти:
– зърнени храни, съдържащи глутен – пшеница, ръж, ечемик, спелта, камут;
– лупина и продукти от тях;
– серен диоксид и кореноплодни третирани с него;
– синап – бял, черен и продукти от него;
– сусам – бял, черен и продукти от него;
– целина и продукти от нея;
– ядки – бадеми, лешници, орехи, кашу, бразилски орех, шамфъстък, орехи макадамия, орехи куинсленд;